IMG_0800
Picture of Rachel Vieth

Rachel Vieth

Aan de bak: een stroopwafelcake met versiering uit de tuin

Ondanks dat het eigenlijk een beetje te heet was, besloot ik afgelopen weekend de keuken in te duiken om weer eens iets te bakken. Het werd deze stroopwafelcake mét room, versierd met bloemen uit de tuin.

Terwijl het kwik buiten opliep tot 34 graden, verwarmde ik de oven voor. Ik raad je aan: ga vooral lekker bakken wanneer het buiten net wat minder warm is, dan sta je niet zwetend met de mixer in de hand te ploeteren haha. En het is natuurlijk ook handig dat de room niet meteen slap wordt wanneer je het uit de koelkast haalt. 

Ik had op Pinterest al meerdere keren cakes opgeslagen die versierd waren met eetbare bloemen. Het zag er zo leuk dat ik het ook eens wilde proberen. Na te googelen kwam ik erachter dat korenbloemen, die toevallig in mijn pluktuin stonden, ook gebruikt kunnen worden op een taart. Bind me er niet op vast hoor – ik heb ze zelf nog niet gegeten, check het vooral zelf goed, voordat je er een hap van neemt. Ze zijn in ieder geval al erg mooi als versiering.

Ik gebruikte voor de cake dit recept van Rugter Bakt

Dit heb je nodig:

  • Kaneel
  • Zure room
  • Een beker verse slagroom (die je nog moet kloppen)
  • Poedersuiker
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr grof gehakte stroopwafels
  • Snuf zout

Volg voor de cake het recept van Rutger Bakt – ik heb ook de Bakbijbel van hem, echt een aanrader (net als de Koekjesbijbel). Nadat je de cake uit de oven haalt is het belangrijk om hem goed te laten afkoelen, zo voorkom je dat de room meteen smelt. In plaats van de mascarponetopping maakte ik dezelfde topping als bij de zomerse aardbeiencake. Ik denk dat de smaak van kaneel namelijk erg lekker is bij de smaak van stroopwafels. Eigenlijk zelfs een beetje herfst / winters. Maar goed, stroopwafels zijn natuurlijk altijd lekker haha. Als versiering gebruikte ik korenbloemen uit de tuin, samen met verkruimelde stroopwafels, maar ik zag dat je bij Dille en Kamille een zakje zaadjes voor eetbare bloemen in de tuin kunt kopen. Wie weet dat ik dat volgend jaar eens probeer, dan zit er nog meer variatie in de soorten en kleuren bloemen. 

Eetsmakelijk! Laat je me weten hoe de cake bij jou geworden is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *