IMG_5744bew
Picture of Rachel Vieth

Rachel Vieth

De horeca: zoveel meer dan alleen een kop koffie

Een terrasje pakken met vriendinnen, hard studeren in een koffiebar of gezellig uit eten met familie. Het zit er even niet in de komende tijd. De horeca zit dicht. Net als koffie- en theehuys de Korenmolen in Vaassen. De plek waar ik al bijna zes jaar elke zaterdag aan het werk ben met mijn gezellige collega’s.

Maar wat veel mensen misschien niet weten is dat werken in de horeca zoveel meer is dan alleen maar koffie maken en bestellingen rondbrengen. Toen ik in 2015 als 15-jarig meisje begon bij de molen was ik ontzettend verlegen. Mijn docente noemde me zelfs ‘een hertje voor de koplampen van een auto’. Ontzettend spannend vond ik het dan ook toen ik voor het eerst bestellingen moest rondbrengen. Ik liet dat het liefste over aan mijn zus Beate of mijn andere collega’s. Maar naarmate ik er langer werkte en ik ervaring opdeed kreeg ik echt plezier in het contact leggen met nieuwe mensen en kletsen met vaste gasten. In plaats van dat ik me verschuilde in de keuken liep ik enthousiast met een dienblad rond. Ik weet zeker dat ik ook buiten mijn werk veel aan deze ontwikkeling heb gehad en nog steeds heb.

Ik heb hechte vriendschappen opgebouwd met mijn collega’s. We kunnen met elkaar lachen, huilen en over van alles praten. Zijn we op dates geweest, hebben we onzekerheden, twijfels of verdriet. Het kan allemaal besproken worden met elkaar. Maar niet alleen met mijn collega’s heb ik een bijzondere band. We ontvangen ook elke week heel veel vaste gasten. Thea, Ria, Bert, Nel, Ans en nog veel meer anderen. We weten wat er speelt in hun leven (en andersom) en natuurlijk wat ze elke week drinken.

Het is zo ontzettend mooi om te zien dat een praatje al zoveel kan doen voor iemand. Dat maakt horeca zo bijzonder. Maar natuurlijk brengt het ook verdrietige dingen. We hebben al drie keer afscheid moeten nemen. Van Wim, Nel en Ria. De tranen stroomden over onze wangen toen we het nieuws hoorden en we tijdens de uitvaart afscheid namen. Wanneer je dan ook nog hoort dat er speciaal naar jou gevraagd wordt voordat iemand overlijdt word je wel even stil.

Zo zie je dat horeca niet alleen is voor een gezellig uitje met vriendinnen of familie. Het is er ook voor mensen die even een praatje nodig hebben in een soms lastige tijd. Laten we hopen dat we snel weer open mogen en er niet onderdoor gaan.

Eén reactie

  1. Mooi geschreven Rachel
    Bijzonder om te lezen dat er zoveel meer is wat horeca met je doet en wat het met mensen (gasten) kan doen!